preskoči na sadržaj

Osnovna škola Franje Horvata Kiša Lobor

Povijest

škola

Nekada su djecu  čitanju i pisanju podučavali svećenici i kapelani jer nije bilo ni škola, ni učitelja. Uz svećenike i kapelane podučavali su ih i orguljaši.

Prvi orguljaš koji je 1834. godine počeo javno podučavati djecu bio je Petar Šember rodom iz Gornje Stubice. Godina 1834. označava početak organiziranog školovanja u Loboru. Nastavu je pohađalo 15-ak dječaka, a odvijala se u kućici koja se nalazila u blizini trga uz put prema potoku Bučvi. Petar Šember je 1. studenog 1842. ustoličen i imenovan prvim loborskim podučiteljem. Podučavao je sve do 1858. godine.

Od građevnog materijala tornja stare crkve sv. Ane 1858. godine sagrađena je škola. Nalazila se pokraj današnje crkve sv. Ane. U novu je školu došao raditi školovani učitelj Mijo Govedić. On je bio i prvi ravnatelj tadašnje škole. Njega je naslijedio Tomo  Hitrec kojemu je Nadbiskupski duhovni stol dao otkaz. Nakon Hitreca učenike je podučavao Ivan Dorniković koji je 1879. godine umro od upale pluća. Iste je godine učiteljsko mjesto preuzeo Matija Prelog iz Krapine. Prva učiteljica bila je Marija Kukovec iz Karlovca (1888.-1891.), nakon nje Vlatka Blažeković (1891.-1892) pa Marija Markuš (1893.-1903.).

Župnik Josip Kotarski 1882. godine opisao je tadašnje stanje škole:

„Škola nije imala vrta ni školskog igrališta. Postojale su 2 učionice. U većoj je učiteljica podučavala ujutro i popodne po stotinjak djece, a u manjoj prostoriji je učitelj podučavao 50-80 djece.“

U vremenu do Prvog svjetskog rata velik broj djece nije se školovao. Razlozi tome su bili: siromaštvo, nepismenost roditelja, zaostalost te velika udaljenost od škole.

Između 1928. i 1930. godine sagrađena je nova škola u Loboru, Petrovoj Gori i Martinščini.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata nastava je bila u više navrata prekinuta zbog ratnih događanja.

U Loboru danas postoji i djeluje Osnovna škola Franje Horvata Kiša. Škola je dobila naziv po bivšem učeniku škole Lobor, kasnije poznatom piscu, Franji Horvatu Kišu. U sklopu loborske škole djeluje i područna škola u Petrovoj Gori za učenike od prvog do četvrtog razreda.

Osnovnu školu u Loboru pohađa 200-tinjak učenika u raspoređenih u deset razrednih odjeljenja. Duži niz godina ulogu ravnatelja imala je Verica Ivančić (1989.-2009.). Tijekom njenog mandata na školi Franje Horvata Kiša napravljeni su mnogi popravci i nadogradnje tako da je škola Lobor dobila sasvim novi i moderniji izgled. Školi je dograđena velika sportska dvorana (koju škola do tada nije imala), a na školskom zemljištu sagrađeno je i otvoreno igralište.

2010. godine ulogu ravnatelja preuzima profesor Krešimir Krivdić koji ulaže velike napore u daljnji razvoj i uređenje loborske škole.

 

Napisala:

Maja Cvetko, 6. r

CMS za škole logo
Osnovna škola Franje Horvata Kiša Lobor / Trg sv. Ane 28, HR-49253 Lobor / os-fhorvata-kisa-lobor.skole.hr / ured@os-fhorvata-kisa-lobor.skole.hr
preskoči na navigaciju