preskoči na sadržaj

Osnovna škola Franje Horvata Kiša Lobor

Janine

Još je iz davnina blagdan sv. Ane za stanovnike Lobora poslije Uskrsa i Božića najveći blagdan. Taj blagdan koji se obilježava 26. srpnja Loborci zovu - Janine. Oduvijek se na taj dan održavala svečana sveta misa u loborskoj župnoj crkvi sv. Ane i Joakima. Poslije mise su domaći stanovnici i hodočasnici nastavili slaviti uz bogatu ponudu jela i pića.

Unatrag nekoliko godina taj blagdan prerastao je u manifestaciju koja se održava nekoliko dana. Dani Janinoga su obilježeni brojnim sportskim i kulturnim događajima kao što su: Svetojaninski sejem, Festival amaterskih kazališta, smotra mažoretkinja, Loborfest, sportska natjecanja, cjelovečernje zabave uz domaće muzičke sastave i dr.

Među najbolje posječenim događanjima je Loborfest na kojem nastupaju domaći i inozemni ansambli s ciljem očuvanja i prezentacije domaće zagorske glazbe.

U organizaciji AMK OFF ROAD-a Lobor održavaju se OFF ROAD utrke. Ovaj sportski događaj privlači brojne ljubitelje terenskih vozila, brze i opasne vožnje, ekstremnih sportova kojima ne smetaju uprljane cipele.

Na sam blagdan sv. Ane Lobor slavi se dan Općine i Župe. Obično je to i zadnji dan Janinog. Tada se održava tradicionalna procesija loborskih udruga i svečana sveta misa. Sva događanja organizirana su kako bi očuvala i promovirala kulturu loborskoga kraja.

Napisala:

Katrina Buntak, 6. r

 


CMS za škole logo
Osnovna škola Franje Horvata Kiša Lobor / Trg sv. Ane 28, HR-49253 Lobor / os-fhorvata-kisa-lobor.skole.hr / ured@os-fhorvata-kisa-lobor.skole.hr
preskoči na navigaciju