preskoči na sadržaj

Osnovna škola Franje Horvata Kiša Lobor

Pleter

 

Hrvatski pleter, znan i kao troplet, geometrijski je ukras specifičan za starohrvatsku kulturu. Starohrvatske pletere nalazimo na mjestima gdje je hrvatska kultura imala većeg ili manjeg utjecaja.

Pleter je naziv za predromaničku dekoraciju arhitektonskih detalja i crkvenog namještaja, stoga se uglavnom pojavljuje u i na crkvama i rano hrvatskim samostanima.

Arheološki nalazi iskopani u blizini svetišta Majke Božje Gorske potvrdili su utjecaje starohrvatske kulture na području Lobora. Naime, u crkvi i njezinoj blizini arheolozi su iskopali mnoštvo kamena ukrašenih pleterom. Pronađeno je šezdesetak nalaza na kojima je vidljiva ornamentika pletera.

Ornamentikom pletera ukrašavaju se katoličke crkve i misna odijela. U Hrvatskoj postoji i državno odlikovanje Red hrvatskog pletera. Red je ustanovljen 10. ožujka 1995. godine, a dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana.

Sve navedeno svjedoči o tome da je pleter od najranije povijesti pa sve do danas smatran simbolom Hrvata i hrvatske kulture. Lobor može biti ponosan zbog toga što je najsjevernije mjesto u Hrvatskoj u kojemu su pronađeni ostaci starohrvatskog pletera.

 

Napisala:

Nikol Kostanjevečki, 6. r

 


CMS za škole logo
Osnovna škola Franje Horvata Kiša Lobor / Trg sv. Ane 28, HR-49253 Lobor / os-fhorvata-kisa-lobor.skole.hr / ured@os-fhorvata-kisa-lobor.skole.hr
preskoči na navigaciju