preskoči na sadržaj

Osnovna škola Franje Horvata Kiša Lobor

Loborske kapele

 

Kapela svetog Antuna Padovanskog (Antunec)

Mjesno stanovništvo ovu kapelu naziva - Antunec. Nalazi se sjeverno od loborskog trga i župne crkve u Zazidju. Kapela nema sakristije već samo jedan oltar posvećen sv. Antunu koji je 1869. restaurirao kipar Jakob Bizjak. U tornju prekrivenom baroknom kapom nalazi se zvono teško 50 kg nabavljeno i postavljeno 1933. godine. Južno od kapele do nedavno je stajao kameni kip sv. Antuna Padovanskog s malim Isusom na ruci iz 1705. godine.

 

Kapela svetog Petra

Kapela sv. Petra spominje se već u statutu Ivana arhiđakona Goričkog iz 1334. godine. Nalazi se u Petrovoj Gori na visokom i teško pristupačnom brijegu. Izvorno gotičkoj kapeli za vrijeme baroka dozidani su toranj i maleno predvorje. Unutrašnjost kapele krasi oltar posvećen sv. Petru i pozitiv (male orgulje) iz razdoblja bidermajera. Zapis iz 1676. godine svjedoči da je na ovom mjestu prije stajala drvena kapela s dva zvona u koju je stalo stotinjak ljudi. Groblje oko kapele, na kojem se i danas pokapaju mještani, postojalo je već godine 1736. godine.

 

Napisala: 

Marija Rihtarić, 6. r

 

 


CMS za škole logo
Osnovna škola Franje Horvata Kiša Lobor / Trg sv. Ane 28, HR-49253 Lobor / os-fhorvata-kisa-lobor.skole.hr / ured@os-fhorvata-kisa-lobor.skole.hr
preskoči na navigaciju